Header Ads Widget

Az EU a személyi igazolványokat és az útleveleket digitális okmányokra kívánja váltani.



Útban az „átlátszó állampolgárság” felé: Az EU el akarja törölni a bizonyított személyi igazolványokat és útleveleket, és digitális okmányokkal kívánja helyettesíteni azokat. Ennek a projektnek az a célja, hogy leegyszerűsítse az utazást – ugyanezt az érvet használták annak idején a zöld útlevél igazolására, amely, mint köztudott, pont az ellenkező eredményt hozta. A vitatott "digitális azonosító" folyamatos népszerűsítése elsősorban az állampolgárok magánszférájába való behatolást jelenti, június 28-ig kérdőívvel fejezhetik ki véleményüket az uniós polgárok a tervezett digitális úti okmányokról.

Az EU messzemenő változást kíván elérni az úti okmányok terén. A polgárok már 2022 őszén először fejthették ki véleményüket erről a projektről. A hatásvizsgálatra 360 válasz érkezett, amelyek többnyire negatívak voltak. Sokan féltik a magánéletüket, és követelik, hogy a papíralapú dokumentumok legalább érvényesek maradjanak. Felhívjuk a figyelmet a hálózati hibák, hálózati hiányok vagy a hálózat elleni támadások esetén fellépő esetleges káoszra is. 

Az EU azzal indokolja a digitális úti okmányok bevezetését, hogy a koronavírus-járvány óta a polgárok elvárják, hogy "az érintés nélküli technológiák használata a biztonságos és zökkenőmentes utazás alapvető előfeltétele" legyen (ami, ha elolvassa az eddigi visszajelzéseket, valószínűleg hazugság). A cél állítólag "a biztonsági szabályok megerősítése a biztonságosabb schengeni térség érdekében, az uniós polgárok számára az EU-n belüli szabad mozgáshoz való joguk gyakorlásának megkönnyítése, az utazás egyszerűsítése és ezáltal az EU vonzerejének növelése".

Az EU azt is állítja, hogy "a fizikai okmányok kizárólagos használata megnehezíti a hatékony határellenőrzéseket, és az ilyen okmányok távoli helyeken történő kiállítása problémákat okozhat, végső soron akadályozva a nemzetközi utazást". A dokumentum így folytatja: "A biometrikus megoldások használata lehetővé teszi az átvilágító hatóságok számára, hogy megbízhatóbban állapítsák meg az utazók személyazonosságát, miközben csökkentik az egyes utazókhoz kapcsolódó kockázatokat, és zökkenőmentesebb és érintésmentes utazást biztosítanak." A biometrikus "megoldásokat" általában nem másra használják, mint a lakosság megfigyelésére. Mint köztudott, a hatékony határvédelem nem az EU érdeke, hanem a polgároké, akik általános gyanú alá kerülnek.

Az uniós polgárokat június 28-ig ismét felkérik, hogy tegyék meg észrevételeiket a projekttel kapcsolatban. Ehhez ki kell tölteni egy kérdőívet, amely itt érhető el. A polgároknak különböző lehetőségekről kell véleményt tenniük, például arról, hogy kötelezővé kell-e tenni a digitalizálást, hogy a tagállamoknak lehetővé kell-e tenniük a digitális határellenőrzést vagy sem, és hogy az EU-nak meg kell-e várnia a digitális úti okmányokra vonatkozó nemzetközi szabvány bevezetését, amely jelenleg még folyamatban van. A jogalkotási javaslat előterjesztésére várhatóan 2023 harmadik negyedévében kerül sor. Feltételezhető, hogy az EU keresztülviszi ezt a projektet, függetlenül attól, hogy mit mondanak a polgárok. Ezért az egyetlen kérdés az, hogy mikor érkeznek meg a digitális úti okmányok. Forrás