Header Ads Widget

Zelensky és vezető tábornokai több százmillió amerikai segélyt nyúlnak le.



Szerdán Seymour Hersh oknyomozó újságíró közzétett egy jelentést a Substackről, amely azt állította, hogy a CIA tudott az Ukrajnában széles körben elterjedt korrupcióról és az amerikai segélyek elsikkasztásáról.

A jelentés szerint az ukrán kormány az amerikai adófizetők pénzéből vásárol dízelt Oroszországtól a hadsereg üzemanyagához. Hersh szerint Zelenszkij "Oroszországtól vásárolja az üzemanyagot, attól az országtól, amellyel ő és Washington háborúban áll, és az ukrán elnök és környezetében sokan elmondhatatlan milliókat soványítanak le a dízelüzemanyag kifizetésére elkülönített amerikai dollárokból".

Hersh szerint a CIA elemzőinek egyik becslése szerint tavaly legalább 400 millió dollár pénzt sikkasztottak el. A források azt mondták Hershnek, hogy az ukrán tisztviselők is "versenyeznek" fedőcégek létrehozásáért, amelyek exportszerződéseket kötnek magánfegyver-kereskedőknek szerte a világon.

A korrupció kérdése William Burns, a CIA igazgatója és Zelenszkij januári találkozóján merült fel. Egy, a találkozót közvetlenül ismerő hírszerzési tisztviselő azt mondta Hershnek, hogy Burns lenyűgöző üzenetet küldött Zelenszkijnek.

Hersh azt írta: "A magas rangú tábornokok és kormányzati tisztviselők Kijevben dühösek voltak Zelenszkij kapzsisága miatt, ezért Burns azt mondta az ukrán elnöknek, mert "nagyobb részt vett el a sovány pénzből, mint amennyit a tábornokok kaptak"."

A találkozó során Burns átadott Zelenszkijnek egy listát 35 tábornokról és magas rangú kormányzati tisztviselőről, akiknek korrupciója ismert volt a CIA számára. Zelenszkij válaszul elbocsátott 10 tisztviselőt, akik kirívó korrupcióban vettek részt.

"Az a tíz, akitől megszabadult, arcátlanul dicsekedett a pénzükkel, amivel jártak Kijevben az új Mercédeszükkel" 

– mondta a hírszerzési tisztviselő.

Hersh szerint Zelenszkij "bátortalan válasza" és a Fehér Házban tapasztalható "aggodalom hiánya" feldühített néhány amerikai hírszerző tisztviselőt. A Hersh-sel beszélgető hírszerzési tisztviselő bírálta Biden elnök két fő külpolitikai tanácsadóját, Antony Blinken külügyminisztert és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadót.

"Nincs tapasztalatuk, ítélőképességük és erkölcsi feddhetetlenségük. Csak hazudnak, történeteket találnak ki. A diplomáciai tagadhatóság valami más" 

– mondta a tisztviselő. A tisztviselő azt mondta, hogy "teljes szakadás történt a Fehér Ház vezetése és a hírszerző közösség között".

A jelentés szerint a szakadás ősszel kezdődött, amikor az Északi Áramlat földgázvezetékeit felrobbantották. Hersh korábbi jelentése szerint Biden elnök rendelte el a vezetékeket eltávolító műveletet. "Az Északi Áramlat vezetékek megsemmisítéséről a közösség soha nem beszélt, sőt még csak nem is tudott előre" – mondta a tisztviselő.

A tisztviselő azt mondta, hogy a Biden-adminisztráción belül "nincs stratégia a háború befejezésére", és élesebben bírálta Blinkent és Sullivant.

"Nem az égési sérülések jelentik a problémát" – mondta a tisztviselő. "A probléma az, hogy Biden és főhadnagyai – Blinken és Sullivan, valamint imádóik udvara – Putyin-pártinak tekintik azokat, akik Zelenszkijt kritizálják." A gonosz ellen vagyunk. Ukrajna harcolni fog, "amíg az utolsó katonai lövedék is el nem tűnik, és még mindig harcolni fog". És itt van Biden, aki azt mondja Amerikának, hogy harcolni fogunk, ameddig csak kell."

Hersh története azután jelent meg, hogy a Pentagontól és más kormányzati ügynökségektől kiszivárgott szigorúan titkos dokumentumok sorozata került fel az internetre. Néhány dokumentum azt mutatja, hogy az Egyesült Államok háborús tervezést tervez Ukrajnával kapcsolatban, és feltárja, hogy az Egyesült Államok kételkedik abban, hogy Kijev képes sikeres ellentámadást indítani, és teljesen más képet ad Ukrajna képességeiről, mint amit a Biden-tisztviselők nyilvánosan mondanak. Forrás