Header Ads Widget

Egy AI orvos egy dobozban érkezik egy közeli bevásárlóközpontba - Az emberek havi 99 dollárért vásárolhatnak távegészségügyet a "CarePod" kioszkjaiból.



A 100 millió dolláros új finanszírozással felfegyverkezve a Forward digitális egészségügyi startup arra fogad, hogy az emberek havi 99 dollárért vásárolnak távegészségügyet a "CarePod" kioszkjaiból.

Adrian Aoun egyáltalán nem hisz az orvosi rendelőkben. Számára az egészségügy jövője egy AI-alapú bevásárlóközpont-kioszk, amelyet "CarePod" -nak nevezett.

Aoun, aki 2016-ban társalapítója volt a San Francisco-i székhelyű Forward egészségügyi technológiai startupnak, és ma bejelentette, hogy újabb 100 millió dolláros finanszírozást nyújt 25 ilyen hüvely bevásárlóközpontokba történő eljuttatására országszerte, összehasonlítja egészségügyi megközelítését azzal, amit Elon Musk épít a Teslánál. A cél, akárcsak Musk elképzelése az önvezető autókról, az, hogy a gyógyszert robotpilótára helyezzék. "Lassan, de biztosan minden egyes dolgot áttelepítünk az orvostól és a nővértől a hardverig és a szoftverig" - mondta Aoun. "Valójában nem is hisszük, hogy léteznie kellene egy orvosi rendelőnek."

És mégis, a Forward üzlete tőlük függ; a vállalat jelenleg havi 149 dollárt számít fel az embereknek, hogy virtuális és személyes alapellátást kapjanak 17 orvosi klinikáján, amelyek kilenc államban és Washington DC-ben találhatók. "Sokkal jobban fogjuk méretezni a hüvelyeket" - mondta, "de megtartjuk a klinikákat."

A hagyományosabb alapellátás helyett, amelyet a Forward kínál ezekben a klinikákban, a CarePod egy kísérlet az ellenőrzés teljes automatizálására: A beteg megközelíti a fém, négyzet alakú, 8x8 lábas dobozt, amely nyolc láb x nyolc láb, és feloldja azt a telefonjával. Miután beléptek, találnak egy széket és egy nagy képernyőt, ahol egy robothang végigvezeti őket egy testvizsgálaton, vérnyomásmérésen vagy ujjszúrásos vérvételen - mindezt egyedül végzik.

Az Egyesült Államokban csak engedéllyel rendelkező szakemberek - orvosok és bizonyos ápolók - diagnosztizálhatnak és írhatnak fel gyógyszereket betegségek kezelésére. Ez azt jelenti, hogy a Forward autonóm robotdobozának van egy Óz, a varázslója ember a függöny mögött: az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakembereknek továbbra is video- vagy chat-kapcsolaton keresztül kell kapcsolatba lépniük a betegekkel, hogy értelmezzék diagnosztikájuk eredményeit. "A színfalak mögött elküldi az adatokat a Forwardnak dolgozó orvosoknak, akik 24/7-ben ülnek a képernyők előtt" - mondta Aoun.

A hüvelyekhez való korlátlan hozzáférés havi 99 dollárba kerül. A Forward nem fogad el biztosítást, és a CarePod-tagsággal rendelkezők nem használhatják a személyes klinikákat (bár Aoun azt mondta, hogy arra számít, hogy a jövőben hibrid CarePod személyes ajánlat is lehet). Elmondta, hogy a Forward jelenlegi tagjainak mintegy 35 százaléka nem rendelkezik biztosítással; Nem volt hajlandó megosztani a teljes tagsági számot.

Aoun nem árulta el, mennyibe kerül egy CarePod gyártása, de elmondta, hogy a Forward 100 millió dollárt gyűjtött össze, hogy 25 CarePodból álló "első tételét" San Francisco, New York, Chicago és Philadelphia irodaházaiban és bevásárlóközpontjaiban kínálja. Azt mondta, hogy megállapodásokat kötött a nagy bevásárlóközpont-tulajdonosokkal, köztük a Westfielddel, a Simonnal és a Macerich-szel, és arra számít, hogy a hüvelyek száma exponenciálisan növekedni fog: "Több egészségügyi ellátást fogunk elhelyezni ezen a bolygón, mint amit a világ valaha látott" - mondta a Forbes-nak.

Aoun elmondta, hogy a kör magában foglalja a saját tőkét és körülbelül 25% -os adósságot. Elmondta, hogy ez a meglévő és új befektetők keveréke, többek között a Khosla Ventures, a Founders Fund, az Abu Dhabi Investment Authority és a Samsung vállalati kockázati ága, a Samsung Next. Serena Dayal, a SoftBank Vision Fund partnere, aki a Forward igazgatótanácsában ül, nyilatkozatában elmondta, hogy úgy véli, hogy "a CarePods teljesen rekonstruálhatja a fogyasztók megelőző egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését, miközben csökkenti a költségeket." A SoftBank nem kívánta kommentálni, hogy a cég befektetett-e ebbe a legutóbbi körbe.

David Lee, a Samsung Next vezetője elmondta, hogy cége Forwardba történő befektetésének részeként tesztelte a CarePodot, és tetszett neki, hogy "megszünteti a súrlódást az ellenőrzéshez". Azt is elmondta, hogy nagyra értékeli Aoun vágyát, hogy "irányítsa a felhasználói élmény minden elemét".

Lee úgy véli, hogy a Forward vonzó lesz a digitálisan bennszülött fiatalabb generációk számára, akik az egészségre és a wellnessre összpontosítanak. "Az, ahogyan a testünkkel bánunk, és ahogyan az ellátásról gondolkodunk, azt hiszem, majdnem olyanná fog fejlődni, ahogyan az autóinkkal bánunk" – mondta. "Ha az autód a tiéd, akkor karbantartod, lemosod, kicseréled az olajat. És az igazán rossz balesetekre nyilvánvalóan megvan a biztosítása. De az emberek kezdenek így gondolkodni a testükről és az egészségükről."

A Forward legutóbb 225 márciusában jelentett be egy 2021 millió dolláros Series D fordulót, amely a Reuters szerint több mint 1 milliárd dollárra értékelte a vállalatot. Aoun nem volt hajlandó kommentálni a Forward új értékelését, csak megerősítette, hogy ez "nem" lefelé irányuló forduló. Azt sem volt hajlandó elárulni, hogy a Forward mennyi finanszírozást gyűjtött az alapítása óta, de megerősítette, hogy a vállalat nem nyereséges. A Forbes becslése szerint a teljes finanszírozás körülbelül 450 millió dollár.

Azt mondta, hogy a Forward több mint 100 orvost foglalkoztat, de nem hozta nyilvánosságra a vállalat teljes létszámát. "Az egyik dolog, amit szerintem csinálunk, ami igazán butaság, hogy olyan dolgokat használunk, mint az értékelések és az alkalmazottak száma, mint a siker mérőszáma" - mondta Aoun a szélesebb szilícium-völgyi ethoszról. És nem akarom ezt bátorítani, mert nem hiszem, hogy ez a siker mércéje."


A CarePod belsejében egy szék és egy nagy képernyő található.

A Reuters szerint 2013-ban eladta első startupját, a Wavii-t, amely adatokat nyert ki az internetről, hogy létrehozza a hírfolyam korai verzióját. Ezután AI-projekteken dolgozott, és a korábbi vezérigazgatónak, Larry Page-nek alárendelt speciális projektek igazgatója volt. Amikor a bátyja szívrohamot kapott, Aoun szembesült azzal, amit ő "egy halom szar" egészségügyi rendszernek nevezett, ahol "az orvosok a bátyám felett álltak post-it jegyzetekkel" – emlékezett vissza.

A Forwarddal az a célja, hogy AI hátterét az egészségügybe vigye. Annak érdekében, hogy a látogatás gyorsabb legyen a beteg és az orvos számára, a vállalat nagy nyelvi modelleket vagy LLM-eket használ a legújabb egészségügyi kutatások megemésztésére és protokollok előzetes létrehozására. Például, ha egy beteg belép egy hüvelybe, és magas vérnyomással rendelkezik, akkor bizonyos lépéseken keresztül vezetik őket, hogy további információkat gyűjtsenek, hogy segítsenek az emberi orvosnak diagnózist vagy kezelést találni.

Aoun elmondta, hogy a Forward nem épített saját alapmodellt (mint az OpenAI GPT-je vagy a Google PaLM-je), de nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen modellen fut. Arra a kérdésre, hogy miért van szükség ehhez összetett AI modellekre egy egyszerűbb döntési fa helyett, Aoun azt válaszolta: "Valószínűleg azt mondhatnánk, hogy minden LLM által előállított dologról, ami az LLM-ek tisztán azt teszik, amit az emberek meg tudnak tenni" - mondta. Egyszerűen nem lenne túl hatékony."

"Több egészségügyi ellátást fogunk bevezetni ezen a bolygón, mint amit a világ valaha látott."

Adrian Aoun, társalapító és vezérigazgató, Forward

Az AI állítólag minden látogatást gyorsabbá tesz, és segít csökkenteni a munkaerőköltségeket. "Az orvosi rendelő legfontosabb korlátozó tényezője, és ezt minden tisztelettel mondom, az orvosok, szuper drágák, és nincs belőlük sok" - mondta Aoun.

Az alapellátásban dolgozó orvosok valóban hiányosak az Egyesült Államokban, ahol a legalacsonyabban fizetett orvosok közé tartoznak. Az Egyesült Államokban az alapellátási találkozó átlagos várakozási ideje körülbelül 26 nap, és az Amerikai Orvosi Főiskolák Szövetsége 17-re 800 48 és 000 2034 közötti alapellátási orvos hiányát jósolja.

"Az alapellátást sok ember számára nagyon nehéz megszerezni" - mondta Arthur Caplan, a New York-i Egyetem bioetika professzora. De szkeptikus volt Forward megközelítésével kapcsolatban.

"A megoldás tehát nem az, hogy a zenegép-gyógyászathoz fordulunk" - mondta Caplan. A probléma egy része, mondta, az, ami elvész, amikor az emberi interakciót kivesszük az egyenletből. "Nagyon kevés ember fog megjelenni az alapellátásban, és azt mondani: 'A szexuális életem zűrzavaros, túl sokat iszom, és a házasságom szétesik'" - mondta Caplan. Egy orvosnak fel kell ismernie a jelzéseket, és "kifinomult interjún" kell részt vennie, hogy kiszűrje azokat a dolgokat, amelyeket a betegek nem akarnak nyilvánosságra hozni, mondta.

Amellett, hogy az orvosok távolról áttekintik a diagnosztikai teszteket és videózzák a kérdések megválaszolását, a CarePods egyetlen helyszíni embere egy asszisztens lesz, aki takarít a felhasználások között, és szükség esetén szervizeli őket, mondta Aoun.

Az Aoun számára ez a fajta skálázhatóság az, ami segít a Forwardnak elérni kitűzött küldetését: "a világ legjobb egészségügyi ellátása egymilliárd ember számára, ingyen". A Forward azonban továbbra is üzlet marad. Amikor arra kérték, magyarázza el az ellentmondást, hogy a startup havi havi tagsági alapon működik, Aoun azt mondta, egyetért azzal, hogy a Forward költségének "0 dollárnak kell lennie", és azt tervezi, hogy "továbbra is dolgozik az ár csökkentésén".


Katie Jennings



Katie Jennings