Header Ads Widget

A szívbetegséggel összefüggő halálozások több mint kétharmada a táplálkozással függ össze.



A szívinfarktus után a legvalószínűbb, hogy megöli Önt, az az egyetlen dolog, amit orvosa valószínűleg nem fog megvitatni: az étrendje.

Egy új kutatás szerint annak ellenére, hogy az étel a szívbetegségben szenvedő halálesetek fő felelőse, az Egyesült Államokban négyből három szívbeteg gyógyulási tervéből hiányoznak az étkezési tanácsok.

A szívbetegségek miatti halálozáshoz kapcsolódó ételválasztás

A legújabb kutatások kimutatták, hogy az étrend kritikus szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségében.

Az Institute for Health Metrics and Evaluation elemzése 2021-ben a szív- és érrendszeri betegségekben bekövetkezett halálozások 30 százalékát a helytelen táplálkozásnak tulajdonította.

Ez a megállapítás összhangban van a szélesebb körű kutatásokkal, amelyek azt sugallják, hogy a szívbetegséggel összefüggő halálozások több mint kétharmada a táplálkozással függ össze az Európai Kardiológiai Társaság szerint.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy az egészséges életmód választása 80 százalékkal csökkentheti a stroke kockázatát – egy olyan szív- és érrendszeri esemény, amikor az agy vérellátása megszűnik, vagy amikor az agyban lévő véredény felrobban –, és az étrendet tartják a leginkább befolyásoló tényezőnek.

Ha szívinfarktusa volt, egy regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő felkeresése a rehabilitáció „nagy része” lehet – mondta Stephanie Schiff, a New York-i Northwell Health Huntington Kórház szívtelemetriai osztályának klinikai dietetikusa a The Epoch Timesnak. "Lehet, hogy meg kell tanulnia változtatni bizonyos szokásokon, hogy ne legyen újabb szívinfarktusa vagy egyéb szívinfarktusa" - tette hozzá.

Kulcsfontosságú diétás tanácsadás sok esetben nem biztosított

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban megjelent új megfigyeléses tanulmányban a kutatók több mint 146 000 súlyos szívbetegség miatt kórházba került beteget követtek nyomon 2015 és 2020 között. Azt találták, hogy a klinikusok az esetek 23 százalékában dokumentálták az étrendi tanácsadást 90 éven belül. napos kórházi kezelés.

Ez a tanácsadás, amely egy felügyelt szívrehabilitációs program vagy orvosi táplálkozási terápia része lehet, részletes táplálkozási értékeléseket és célzott beavatkozásokat foglal magában, amelyeket regisztrált dietetikus táplálkozási szakértők vezetnek.

Dr. Brandt szerint több tényező is hozzájárul a tanácsadás hiányához.

  • Előfordulhat, hogy a klinikusoknak nincs ideje vagy szakértelem a táplálkozás terén.
  • Az orvosi táplálkozási terápia csak cukorbetegek és végstádiumú vesebetegségben szenvedő Medicare-betegek számára biztosított. Sok betegnek nincs biztosítási fedezete a dietetikus szolgáltatásokra.
  • A komplex betegellátási kérdések prioritást élveznek.

A helytelen táplálkozás jobban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségekhez, mint a dohányzás, az elhízás vagy a cukorbetegség – mondta Dr. Eric Brandt, a tanulmány vezető szerzője és a Frankel Cardiovascular Center preventív kardiológiai igazgatója a The Epoch Timesnak. Ha nem kezelik megfelelően, „nagy baj”.

2022-ben az American Heart Association állásfoglalást adott ki, amely támogatja a tápláló és megfizethető élelmiszerekhez való egyenlő hozzáférést az egészségügyi ellátásban. „Jelenleg csak a cukorbetegek és az előrehaladott vesebetegségben szenvedők kapnak garantált fedezetet a Medicare-ben” – mondta Dr. Brandt.

A szükséges étrendi tanácsadáshoz való hozzáférést javíthatja, ha a Kongresszus elfogadja a 2023-as Medical Nutrition Therapy Act- et – tette hozzá. A törvényjavaslat célja a Medicare-szabályok megváltoztatása annak érdekében, hogy garantálják a dietetikus látogatások fedezetét a szív- és érrendszeri betegségekben, a kapcsolódó kockázati tényezőkben és más étrend-érzékeny egészségügyi problémákban szenvedők számára.

A gyógyszeres kezelés nem „varázsgolyó”

Sok szív- és érrendszeri problémákkal küzdő beteg tévesen azt hiszi, hogy problémái pusztán gyógyszeres kezeléssel megoldódnak, mondta Schiff asszony.

„Még a szívbetegség kialakulása előtt meg kell tanítanunk a közvéleményt arra, hogy milyen fontos a szív-egészséges táplálkozás és életmód” – mondta. A megelőzés „sokkal kevésbé invazív”, mint a gyógyszerek és a műtét.

Elismerve, hogy az egészséges táplálkozás kihívást jelenthet, Ms. Schiff megjegyezte, hogy a dietetikusok költségvetés-barát menüjavaslatokat tudnak adni. Ha nem vigyáz az egészségére előre, „az eredmény hatalmas egészségügyi költségekkel jár az egyén és az ország számára” – tette hozzá Schiff asszony.

Hogyan segítenek a regisztrált dietetikusok a szívbetegeknek?

Ms. Schiff felvázolt több módszert, amellyel egy regisztrált dietetikus segíthet a szívbetegeknek megelőzni a jövőbeni szíveseményeket:

  • A betegek oktatása a nátriumbevitel csökkentéséről azáltal, hogy megtanítja őket azonosítani a táplálkozási címkéken feltüntetett rejtett nátriumforrásokat
  • Tanácsadás a szív számára egészséges zsírok azonosításához és a jótékony rostokban gazdag élelmiszerek ajánlásához
  • Útmutatást ad a koleszterinszint csökkentésére
  • Támogatás felajánlása a káros szokások egészséges, fenntarthatóvá alakításához
  • A fizikai aktivitás és a stresszcsökkentő technikák fontosságának megvitatása

„Ezek a dolgok segíthetnek csökkenteni egy újabb szívroham kockázatát, és további szívkárosodást okoznak” – mondta Schiff asszony, aki azt látja, hogy a betegek döbbenten veszik tudomásul, milyen súlyos lett a helyzetük. „Sokan úgy tekintik ezt a pillanatot, mint amikor meg kell fordulni az életükben” – tette hozzá Ms. Schiff. – És remélhetőleg pont ezt fogják tenni.