Header Ads Widget

Az Európai Unió nem ismer határokat, belenyúlnak az emberek pénztárcájába és még jobban át akarják venni az irányítást az európai emberek élete felett.



A terrorizmus és a korrupció elleni küzdelem ürügyén, valamint a pénzmosás megakadályozása érdekében az Európai Unió évek óta tervezi a készpénzforgalom szigorítását. Most újabb vita bontakozott ki a készpénzfizetés megengedett maximális összegéről, miután az Európai Bizottság a 7000 eurós felső határ mellett érvel. Néhány európai pártnak ez egyáltalán nem elfogadható, a politikusaik ugyanis úgy vélik, hogy a brüsszeliták feleslegesen kriminalizálják az ártatlan embereket, belenyúlnak az emberek pénztárcájába és összességében még jobban át akarják venni az irányítást az európai emberek élete felett.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azt kifogásolja, hogy egyre csak csökken az Európai Unióban a készpénzfizetés maximális megengedett összege. Két éve még 10 ezer euró volt, most 7 ezerrel számolnak, később 4-ezer lesz és nemsokára teljesen megszűnik a készpénz – vélekedik az osztrák jobboldali párt, amely egy közleményben megjegyezte azt is, hogy az EU célja a teljesen átlátható és ellenőrizhető európai rabszolga létrehozása.

“Az Európai Unió mindenhatósági és ellenőrzési fantáziája ma már nem ismer határokat. Azonnal általános gyanú merül fel minden polgár ellen, és a biztonság nevében az ellenőrizhető “boldog rabszolgává” való átalakítás történik, hogy nyomon kövessék és ellenőrizzék fogyasztási magatartását, vagy hogy elvehessék tőle a szabad fogyasztás jogát. Ami marad, az egy teljesen jogfosztott, az államnak és a bankoknak kiszolgáltatott polgár. A magánadatok védelme végül teljesen megszűnik”

– jelentette ki Herbert Kickl pártelnök, aki felhívta az osztrák kormány figyelmet arra, hogy alkotmányban kellene rögzíteni az emberek készpénzhez való jogát, az ugyanis egyértelművé tenné, hogy a készpénzes fizetés korlátozása indokolatlan beavatkozást jelent a polgárok szabadságjogaiba, a szerződési szabadságba és az adatvédelemhez való jogba.

A jelenlegi uniós javaslat a 7000 eurós készpénzplafon bevezetéséről csak úgy értelmezhető, mint egy újabb lépés a készpénz teljes eltörlése felé. Az EU már évek óta ezt a célt követi, hogy teljes ellenőrzést szerezzen az emberek élete felett – legalábbis így gondolja Petra Steger, az FPÖ európai ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa. Steger szerint

“sajnos az illetékesek túl gyakran elfelejtik, hogy a készpénz az egyéni függetlenség és biztonság nélkülözhetetlen alapja. A készpénz tehát nemcsak fizetőeszköz, hanem egyúttal magánvagyon és az emberek szabadsága is. Ennek megfelelően már korábban is kritikusan álltunk az 500 eurós bankjegyek megszüntetéséhez, és természetesen a javasolt készpénzplafon ellen is fel fogjuk emelni a szavunkat. Különösen Ausztriában még mindig a készpénz a legnépszerűbb fizetőeszköz, ezért a szövetségi kormánynak felelőssége, hogy ezeket az érdekeket képviselje Brüsszelben, ahelyett, hogy mindent kritika nélkül engedelmeskedik”

– emelte ki Petra Steger. Az osztrák jobboldali politikus szerint különösen cinikus az Európai Unió törekvése, tekintve, hogy az elmúlt hónapokban két olyan korrupciós botrány is kirobbant, amelyek alapjaiban rengették meg az európai intézményekbe vetett bizalmat és a hitelességüket.

“El a kezekkel az emberek pénztárcájától!”

Nem csak Ausztriában emelték fel a hangjukat a jobboldali politikusok az uniós totalitárius törekvései ellen. Németországban az Alternatíva Németországért (AfD) nevű ellenzéki párt is hasonló bírálatot fogalmazott meg néhány napja. Gunnar Beck, az AfD politikusa arra figyelmeztet, hogy a készpénzes fizetésekre vonatkozó korlátozások túl messzire mentek. A nyilatkozatában a képviselő hangsúlyozta, hogy bár az AfD üdvözli a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni erőfeszítéseket, elutasítja a parlamentnek a készpénzes tranzakciók korlátozására vonatkozó felhívását.

“Miközben a szervezett bűnözés és az iszlamista terroristák pénzmosására kellene összpontosítanunk, az EU úgy dönt, hogy szigorítja a németek megtakarításainak és a nyugdíjasok tranzakcióinak felügyeletét. Ez hiba” 

– jegyezte meg Beck.

Úgy véli, hogy az AfD most az “egyetlen párt, amely a készpénzszabadságot védi” Németországban.

A képviselő aggodalmát fejezte ki a Brüsszel által elfogadni kívánt intézkedések jellegével kapcsolatban is, mivel az eurokraták állítólag úgy döntöttek, hogy irányelv helyett a rendeleti formátumot választják. Ez azt jelenti, hogy az egyes nemzetállamok nem tudják majd elkerülni a készpénzellenes reformok végrehajtását, még akkor sem, ha saját országukban meg akarják védeni a fizikai fizetőeszköz használatát.

“Nincs szükségünk egy nemzetek feletti felügyeleti és szabályozó intézményre, amely egyre jobban beleszól a magánéletünkbe! Az az érv pedig csak hab a tortán, hogy egyre kevesebb németnek van ennyi pénze és a legtöbbjüket úgysem érintené a szabályozás! A németeknek ugyanis biztosan lenne ennyi pénzük, ha nem vennék el tőlük folyamatosan a kapzsi hatóságok és a németellenes kormány katasztrofális pénz-, energia- és gazdaságpolitikája” 

– írta az AfD egy sajtóközleményében.

A készpénzes tranzakciók blokkon belüli korlátozására irányuló lépés egy nagyobb európai és tágabb értelemben vett nyugati terv része. Ausztrália volt az egyik első ország, amely bejelentette, hogy megtiltja a 10 ezer ausztrál dollár, vagy annál nagyobb összegű készpénzes tranzakciókat. Más európai nemzetek már bevezettek ilyen intézkedéseket, Hollandiában a kormány megtiltotta a 3000 eurónál nagyobb összegű készpénzes tranzakciókat.


TikTok Oldalunk!

https://www.tiktok.com/@napitema