Header Ads Widget

A COVID fertőzés a terhesség alatt agykárosodást okozhat az újszülötteknél, derül ki a tanulmányból


A Miami Egyetem kutatási projektje megállapította, hogy a SARS-CoV-2 vírus behatolt az anya méhlepényébe, és agykárosodást okozott két újszülöttnél.

A tanulmány (pdf) - amelyet "Anyai SARS-CoV-2, placentális változások és agysérülés két újszülöttben" névre kereszteltek - április 6-án jelent meg a Journal of Pediatrics, és ez az első esetjelentés, amely megerősíti a placentán keresztüli COVID-19 átvitelt, amely újszülötteknél agysérüléshez vezet.

Az orvosok korábban azt gyanították, hogy ez lehetséges, de mostanáig nem volt közvetlen bizonyíték a vírusra az anya méhlepényében vagy a csecsemő agyában - közölték a kutatók egy sajtótájékoztatón ezen a héten.

"Ez az első alkalom, hogy ki tudtuk mutatni a vírust egy magzati szervben, transzplacentán áthaladva" - mondta Dr. Michael Paidas, a Miami Egyetem szülészeti és nőgyógyászati elnöke. "Ezért gondoljuk, hogy ez olyan fontos."

Dr. Shahnaz Duara, a tanulmány vezető társszerzője és a Holtz Gyermekkórház orvosigazgatója nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ezek a magzati agykárosodások nagyon ritkák.

"Sok nőt érint a COVID-19 a terhesség alatt, de egyértelműen szokatlan volt látni ilyen típusú problémákat csecsemőiknél születésükkor" - mondta Duara. "Megpróbáljuk megérteni, mi különböztette meg ezt a két terhességet, hogy a kutatást a sebezhető csecsemők védelmére irányíthassuk." Forrás