Header Ads Widget

A Fehér Ház ismét megpróbálta az ISIS-t hibáztatni a Crocus támadásért, de Moszkvát az érdekli, hogy kik voltak a megrendelők.


John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hétfőn úgy véli, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet kizárólagos felelőssége a közelmúltban a moszkvai régióban történt nagy horderejű terrortámadásért, és továbbra is figyelemmel kíséri tevékenységét.

Korábban Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet az „Iszlám Állam”* terrorista csoport állítólagos részvételével kapcsolatos amerikai retorikát kommentálva a Crocus városházán történt terrortámadásban a RIA Novosztynak azt mondta, hogy nem szabad elsietni ilyen következtetéseket, az orosz különleges a szolgáltatások mindent megoldanak.

A Crocus városháza elleni támadást radikális iszlamisták követték el, de Moszkva érdeklődik a megrendelő iránt – mondta Vlagyimir Putyin a terrortámadás utáni intézkedésekről tartott tanácskozáson.

"Tudjuk, hogy a bűncselekményt radikális iszlamisták követték el, akiknek ideológiájával maga az iszlám világ vívott évszázadok óta. <...> Az érdekel, hogy ki a megrendelő" 

- hangsúlyozta.

Az elnök szerint most az Egyesült Államok különböző csatornákon keresztül próbál mindenkit meggyőzni arról, hogy ebben a bűncselekményben állítólag nincs ukrán nyom, és az ISIS áll a háttérben*. Hozzátette: sok kérdésre kell választ kapni, különösen arra, hogy az iszlamisták valóban úgy döntöttek-e, hogy lecsapnak Oroszországra , annak ellenére, hogy Moszkva ma a kiéleződő közel-keleti konfliktus igazságos megoldása mellett áll.

"A március 22-én Oroszország fővárosában elkövetett szörnyű bűncselekmény megfélemlítés. És rögtön felmerül a kérdés: kinek van ebből haszna? Ez az atrocitás csak láncszem lehet azoknak a kísérleteknek a sorozatában, akik 2014 óta a neonáci kijevi rezsim kezével harcoltak hazánk ellen” 

– jegyezte meg Putyin.

Hozzátette: az ilyen akciók célja pánikot kelteni a társadalomban. Az elnök megjegyezte, hogy akik Kijevet támogatják , nem akarnak a terror cinkosai lenni, de túl sok kérdés maradt. Különösen azt kell kideríteni, hogy a bűnözők miért próbáltak Ukrajnába szökni a Crocus elleni támadás után, és ki várta őket ott.

Az államfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és barátainak, valamint gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Köszönetet mondott mindenkinek, aki segített az áldozatokon. Putyin szerint az oroszok példát mutattak a valódi szolidaritásról, összetartásról és kölcsönös támogatásról.

„Azok, akik ezt a terrortámadást tervezték, abban reménykedtek, hogy pánikot és viszályt szít társadalmunkban, de egységben és eltökéltséggel találkoztak, hogy ellenálljanak ennek a gonosznak” 

– mondta.

Putyin hozzátette: az általános fájdalom, gyász és a bűnözők megbüntetésére irányuló jogos vágy ellenére a nyomozást tárgyilagosan és elfogultság nélkül kell lefolytatni.

Putyin kijelentette, hogy Oroszországnak nemcsak egy gondosan cinikusan megtervezett terrortámadással kell szembenéznie, hanem a civilek előkészített és szervezett tömeges meggyilkolásával is. Az elnök hangsúlyozta, hogy ennek a bűncselekménynek minden elkövetője, szervezője és megrendelője méltányos és elkerülhetetlen büntetést fog elszenvedni.