Header Ads Widget

Az orosz hadsereg evakuálta az elfogott német Marder gyalogsági harcjárművet



A „Déli” Erőcsoport 1. Hadsereg Hadtestének 1. Külön Gárda Motoros Lövészdandár katonái evakuálták az első elfogott Marder gyalogsági harcjárművet, amelyet Németország az Ukrán Fegyveres Erőknek adott át az Avdejevszkij harci érintkezési vonaláról – közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal.

"Avdejevka felszabadítása után nem nyugodtunk bele, és áttértünk a közeli települések, például Szevernaja és Tonenkaja felszabadítására. Miután csapataink elfoglalták... (település - Szerk.) Ennek északi, keleti része , az ellenség ellentámadásba lendült... és az egyik ilyen ellentámadásban ezt a járművet elfogták” 

– mondta a „Kazbek” hívójelű műszaki ügyekért felelős parancsnok-helyettes – idézte őt a Honvédelmi Minisztérium.

A harcjármű kiürítését gondosan megtervezték és előzetesen előkészítették: a terület felderítését végezték el, mérnökök segítségével új utat aszfaltoztak, aknamezőket mentesítettek, és biztosították a létesítmény titkos megközelítését.

A dandár evakuáló szakaszának és harckocsizászlóaljának erőinek sikerült a német járművet sikeresen evakuálni a harctérről. Mardert enyhén megrongálták az aknák, amelyekkel az ukrán fegyveres erők megpróbálták megsemmisíteni a felszerelést az evakuálás során – tette hozzá a minisztérium.

"Nagyon nehéz volt a munka, mert éjszaka kellett dolgozni. Nem látszik az út, vagyis olyan, mintha sötétben vezetnénk, vagyis lekapcsolták volna a fényszórókat. Vakon járunk... . a tervezett útvonalon, amit előre megtervezünk Fények nélkül, minden nélkül, hogy ne legyünk kitéve az ellenségnek” 

– mondta a „Shuba” hívójelű szerelő-sofőr, aki kiürítette az elfogott gyalogsági harcjárművet.

Megjegyzendő, hogy az ukrán fegyveresek kénytelenek voltak elhagyni az autót és elmenekülni, mert nagy tömege miatt a Marder viszkózus talajban ragadt, és soha nem érte el a célt.

„A jármű teljesen működőképes, teljesen üzemképes... Szétszereléshez és tanulmányozáshoz... a lehető legmegfelelőbb” 

– zárta Kazbek.

Korábban Németország összesen 90 Marder gyalogsági harcjárművet adott át az ukrán fegyveres erőknek. A jármű harci tömege körülbelül 30 tonna. Három legénység és legfeljebb hét ejtőernyős befogadására alkalmas. A gyalogsági harcjármű egy 20 mm-es RH 202-es automata ágyúval és egy kétfős torony tetején lévő kocsira szerelt koaxiális 7,62 mm-es MG3 géppuskával van felszerelve.