Header Ads Widget

Az Európai Unió nem fogja arra kényszeríteni a gyártókat, hogy külön jelöljék a termékeiken, ha rovarokat használtak fel az előállítás során



Az Európai Unió nem fogja arra kényszeríteni a gyártókat, hogy külön jelöljék a termékeiken, ha rovarokat használtak fel az előállítás során, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa szerint.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa megerősítette, hogy a blokknak nem áll szándékában egységesen arra kötelezni a gyártókat, hogy egyértelműen jelöljék meg, tartalmaz-e egy élelmiszer rovarokat.

Az EU nemrég hagyta jóvá a porrá zúzott tücsök és lisztkukacok használatát az emberi fogyasztásra szánt termékekben, és a tisztviselők kijelentették, hogy a bogarak alternatív fehérjeforrásként szolgálnak azok számára, akik hajlandóak elfogyasztani őket.

Egyesek aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a rovarfehérjéket egyértelmű címkézés nélkül csempészik be a feldolgozott termékekbe, ami azt eredményezi, hogy a polgárok a tudtukon kívül fogyasztanak bogarakat.

Charlie Weimers és Robert Roos parlamenti képviselők e témával kapcsolatos két kérdésére válaszolva Kyriakides megerősítette, hogy nem tervezik, hogy az élelmiszeripari vállalatokat arra kényszerítsék, hogy a bogarakat tartalmazó termékeken valamilyen “rovarlogót” helyezzenek el, csak az apró betűs címkézést írják elő.

“A Bizottság jelenleg nem mérlegeli a rovarokat tartalmazó élelmiszerekre vonatkozó további címkézési követelményeket, mivel a meglévő jogi keret biztosítja, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak az élelmiszerek tartalmáról” 

– állította a biztos, azzal érvelve, hogy az összetevőlisták elegendőek lesznek az átlagfogyasztók tájékoztatására.

Ezt az állítást azonban Weimers megkérdőjelezte, aki elmondta, hogy az egyértelmű címkézés hiánya miatt valószínűbb, hogy az EU lakosai nem lesznek tisztában azzal, hogy valójában mit is fogyasztanak. “Az Európai Bizottság álságos, amikor a csúszómászók használatát csak egy újabb élelmiszer-adalékanyagként és környezetbarát fehérjeforrásként akarja kezelni az élelmiszer-előállításunkban” – mondta a svéd képviselő. Azzal érvelt, hogy nem szabad mindent normalizálni, még a környezetvédelem nevében sem.

“Sokan émelyegnek a rovarok és bogarak fogyasztásától, és én megértem ezt. Nem szabad mindent normalizálni. Az ízeltlábúakat tartalmazó élelmiszereken egyértelmű és jól látható jelölést kellene feltüntetni az elején – nem csak a csúszómászó latin nevét az összetevők listáján -, hogy a fogyasztók tudatosan dönthessenek”

– tette hozzá a képviselő.

Bár Kyriakides azt állítja, hogy a nemzetközi szervezetek által folytatott, a nyugati embereket környezetvédelmi okokból a bogarak fogyasztására ösztönző kampányok nem befolyásolták az EU döntését a különböző rovartermékek legalizálásáról, az EU következetesen szorgalmazza az ilyen apró jószágok fogyasztását, mint a hús környezetbarátabb alternatíváját.

A kontinens egyes nemzetállamai is arra ösztönzik a gyerekeket, hogy a rovarok fogyasztását normálisnak tekintsék, a holland és a brit iskolák diákjai a környezettudatossági kampányok részeként bogarakkal tömik meg a gyerekeket.

“Sok gyermek rendelkezik a pesztrálás erejével, így bizonyos esetekben nagyszerű ágensei lehetnek a családon belüli étrendi változásoknak. Azt tapasztaltam, hogy ha a gyerekek tudják, hogy a rovarok már a feldolgozás természetéből adódóan sok ételben benne vannak, amit megeszünk, és biztosak abban, hogy nem lesznek betegek az elfogyasztásuktól, akkor nagyon nyitottak az ilyen ételek kipróbálására. Minden kutatás azt mutatja, hogy az egész rovarok visszataszítóak, de az élelmiszerekben található őrölt rovarok nagyon is elfogadhatóak az emberek számára”

- jegyezte meg Verity Jone brit akadémikus.


CENZÚRAMENTES OLDAKUNK!

https://vk.com/eltitkolttudas